Bestill gratis tilbud og sammenlign priser på solceller
Fyll ut skjemaet på ett minutt for å starte prosessen
Motta opptil 4 tilbud her
Spar tid
Spar tid

Fyll ut ett skjema og motta opptil 4 tilbud fra utvalgte leverandører

Spar penger
Spar penger

Spar penger ved å sammenligne tilbud og velg det beste

Gratis og uforpliktende
Gratis og uforpliktende

Vår tjeneste er 100 % gratis og uten forpliktelser

Media & Testimonials
Sist oppdatert: 24. oktober 2023

Solceller: En guide med informasjon, priser og fordeler

Solceller guide

Solcellepaneler er en god måte å generere din egen strøm, miljøvennlig valg, spar penger på strømregningen. De fungerer ved å absorbere sollys og konvertere det til elektrisitet. Solceller krever svært lite vedlikehold og kan vare i mange år, så de er en langsiktig investering som kan lønne seg i mange år fremover.

Faktisk viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at solkraftkapasiteten i Norge har økt ti ganger siden 2015!

Solcelleanlegg er sammensatt av flere solcellepaneler. Fortsett å lese for å lære mer om solceller og fordelene.

Hvis du vurderer å installere solceller på taket ditt, kan vi hjelpe deg. Vi har gjort prosessen enkel for deg ved å lage et nettverk av kvalifiserte leverandører. Fyll ut et kort skjema, så setter vi deg i kontakt med opptil 4 leverandører som kan gi deg konkurransedyktige tilbud. Det er helt uten kostnad og uforpliktende.

Få tilbud nå

Det tar mindre enn ett minutt!

Hva er solceller?

Solceller er enheter som konverterer sollys til elektrisitet eller varme. Solcelleanlegg er sammensatt av flere solcellepaneler, halvlederanordninger som konverterer sollys til elektrisitet. Solceller er koblet i serie for å lage solpaneler, som igjen er kombinert for å danne solcelleparker. Solcelleparker er hovedkomponentene i solcelleanlegg, som genererer elektrisitet fra sollys.

Komponenter i et solcelleanlegg

Solceller kan brukes til å forsyne boliger, bedrifter og andre typer bygninger med strøm. Et solcellepanel er satt sammen av flere solceller, og flere paneler som er koblet sammen utgjør et solcelleanlegg. Solceller konverterer energien i solstråler til elektrisitet.

Solceller er bærekraftige fordi de produserer ren energi fra en fornybar kilde. Sollys er en fornybar ressurs, noe som betyr at den aldri vil gå tom. Solpaneler produserer også null utslipp, så de bidrar ikke til klimaendringer eller luftforurensning.

Solcelleanlegg kan generere nok elektrisitet i løpet av dagen til å drive hjemmet ditt om natten, men du kan også legge til et solbatteri for å lagre overflødig elektrisitet til senere bruk.

Det finnes to hovedtyper solpaneler:

 • Fotovoltaiske (PV) paneler – PV-paneler er den mest vanlige typen solpanel. De er vanligvis montert på tak eller på åkre. PV-paneler kan brukes til å generere elektrisitet til en rekke formål, som for eksempel å drive boliger, bedrifter og elektriske kjøretøy.
 • Solar termiske paneler – Solar termiske paneler brukes til å generere varme til varmtvann. De er vanligvis montert på tak eller på åkre. Solar termiske paneler kan brukes til å gi varmtvann til boliger og bedrifter eller til å varme opp svømmebassenger og andre typer fritidsfasiliteter.

Hvilke typer solceller finnes det?

Solceller finnes i to hovedtyper: krystallinske og tynne filmer. Krystallinske solceller er laget av silisiumkrystaller, mens tynne film-solceller er laget av tynne lag av halvledermateriale. Begge typer solceller kan brukes til å generere elektrisitet fra sollys, men de har forskjellige fordeler og ulemper.

Det finnes også andre typer solceller under utvikling, som perovskite, Grätzel, nanowire-baserte og tandem solceller. Disse teknologiene har potensial til å være mer effektive og mindre kostbare enn dagens solceller, men de er ikke kommersielt tilgjengelige ennå.

I fremtiden kan vi se et bredere spekter av solcelleteknologier på markedet, hver med sine egne fordeler og ulemper. Forbrukere vil kunne velge den typen solcelle som passer best til deres behov og budsjett.

Monokrystallinske og polykrystallinske solceller

Krystallinske solceller er den mest vanlige typen solcelle. De er effektive og holdbare, men de kan være dyre å produsere. Mens monokrystallinske solpaneler er laget av ett stykke silisium, er polykrystallinske solpaneler laget av flere stykker silisium. Denne viktigste produksjonsforskjellen påvirker solcellene på forskjellige måter:

Monokrystallinske solcellerPolykrystallinske solceller
– Høyere effektivitet (15-22%)
– Mer plassbesparende
– Bedre ytelse i svakt sollys
– Dyrere
– Mer energi brukt under produksjonen
– Lavere effektivitet (15-17%)
– Mindre plassbesparende
– Dårligere ytelse i svakt sollys
– Billigere
– Mindre energi brukt under produksjonen

Tynnfilmsolceller

Tynnfilmsolceller er et billigere og mer allsidig alternativ til krystallinske solceller. De er mindre effektive, men effektiviteten deres påvirkes ikke like mye av overskyet vær, skygge eller ekstrem varme. Tynnfilmsolceller er også fleksible og lette, noe som gjør dem ideelle for en rekke bruksområder, som båter og campingvogner.

Oppsummert er tynnfilmsolceller et godt valg for huseiere som ser etter en mer rimelig og allsidig solenergiløsning. De er spesielt godt egnet for bruksområder der effektivitet ikke er topp prioritet, som båter, campingvogner og mobilboliger.

Hvordan fungerer solpaneler?

Solpaneler konverterer sollys til elektrisitet ved hjelp av den fotovoltaiske effekten. Den fotovoltaiske effekten er en prosess der lysenergi absorberes av et halvledermateriale, som silisium, og konverteres til elektrisk energi.

Vi har oppsummert hvordan solpaneler fungerer i en forenklet trinn-for-trinn-prosess:

 1. Sollys treffer solpanelet. Solpanelet er sammensatt av mange individuelle solceller, som hver er en tynn skive av halvledermateriale, vanligvis silisium.
 2. Solcellen absorberer sollyset. Dette skaper et elektrisk felt mellom de to lagene i solcellen.
 3. Det elektriske feltet får elektroner til å strømme fra det negative laget til det positive laget i solcellen. Dette skaper en elektrisk strøm.
 4. Den elektriske strømmen samles opp av ledninger og sendes til en inverter. Inverteren konverterer likestrømmen (DC) produsert av solpanelene til vekselstrøm (AC). AC-elektrisitet er den typen elektrisitet som brukes i boliger og bedrifter.
 5. AC-elektrisiteten sendes til hjemmets eller bedriftens elektriske panel. Derfra kan den brukes til å drive apparater og lys, lagres i et solbatteri eller sendes tilbake til nettet.

Solceller kan bare generere elektrisitet, så de brukes vanligvis til å drive apparater og lys i hjem og bedrifter. Hvis du ønsker å bruke solenergi til å varme opp vann, bør du bruke solfangere eller soltermiske paneler i stedet. Solfangere er spesielt designet for å varme opp vann og er mye mer effektive enn solceller til dette formålet.

Solceller

Hvor mye koster et solcelleanlegg?

I gjennomsnitt kan du forvente å betale rundt 100,000 til 400,000 norske kroner (NOK), eller 30 til 40 kroner per watt, for et solcelleanlegg i Norge. Kostnaden på solpaneler vil variere avhengig av størrelse og type system du velger, samt leverandøren du hyrer.

Du må også ta i betraktning at den totale kostnaden for et solcelleanlegg avhenger av ditt energibehov. Jo mer energi du forbruker, jo flere solpaneler trenger du for å generere nok elektrisitet til å dekke behovene dine.

Når du velger et solcelleanlegg, er det viktig å nøye vurdere ditt energibehov. Du kan bruke en rekke verktøy for å estimere ditt energibehov, for eksempel strømregningene dine eller en online energikalkulator. Når du vet ditt energibehov, kan du velge et solcelleanlegg som er stort nok til å dekke behovene dine.

Som med mange andre ting, går kvalitet og pris hånd i hånd. Det lønner seg derfor å velge en kvalitetsløsning. Hvis du velger et dyrere system, vil det spare deg penger, da levetiden til systemet typisk er lengre.

Et dyrere system kan typisk lønne seg av tre grunner:
 1. Det varer lenger og vil derfor være en bedre investering i det lange løp.
 2. Det krever mindre vedlikehold.
 3. Det opprettholder sin effektivitet i lengre tid.

Du kan ha rett till Enovas støtte til solcellepaneler, se Enovas hjemmeside for mere info. Hvis du vurderer å installere solceller i Norge, anbefales det å sammenligne tilbud fra flere leverandører som kan hjelpe deg med å undersøke de økonomiske insentivene som er tilgjengelige for deg. Solceller kan være en god måte å spare penger på strømregningene og redusere karbonavtrykket ditt.

Å samarbeide med en kvalifisert leverandører av solpaneler er avgjørende for å få mest mulig ut av investeringen din. Ved å samarbeide med en kvalifisert leverandører av solceller kan du få det beste mulige systemet for dine behov og budsjett, og du kan spare penger på strømregningene dine i mange år fremover.

Når du velger en installatør av solceller, er det viktig å få flere tilbud og sammenligne dem nøye. Sørg for å spørre om leverandøren erfaring, kvalifikasjoner og garantier. Klikk på knappen nedenfor og fyll ut det enkle skjemaet vårt for å komme i gang med å få opptil 4 sammenligningstilbud. Hele tjenesten er gratis og uforpliktende å bruke anbudstjenesten vår.

Få tilbud nå

Det tar mindre enn ett minutt!

Installasjon av solceller på eneboligen din

Når det gjelder å få installert solceller på taket ditt, er det viktig å optimalisere plasseringen slik at du kan generere så mye elektrisitet som mulig. Her er noen spørsmål du og leverandøren din bør vurdere for hjemmet ditt før du starter installasjonen:

 • Hva er den beste retningen for en solcelleinnstallasjon?
  Den beste retningen for en solcelleinnstallasjon er sør, sørvest eller sørøst. Dette er fordi disse retningene mottar mest sollys gjennom året. Du kan imidlertid også installere solceller mot øst, vest eller nord, men du vil ikke generere like mye elektrisitet.
 • Hva er den optimale takhellingen for solceller?
  Den optimale takhellingen for solceller er 35-45 grader, men alt fra 20-60 grader vil fungere. Hvis du har et flatt tak, må du vinkle solcellene dine for å maksimere solinnstrålingen.
 • Kan solceller bli skyggelagt?
  Nei, solceller bør ikke være skyggelagt. Selv en liten mengde skygge kan redusere utgangen til hele solpanelet. Derfor er det viktig å sjekke for potensielle kilder til skygge, som trær, bygninger eller ventilasjonsrør, før du installerer solcellene dine.
installajson av solceller

Sol PV-ekspert Joshua M. Pearce deler dette med GreenMatch:

«Hvis et hjem ikke er optimalt (f.eks. har delvis skygge fra trær eller en merkelig takvinkel), kan en huseier maksimere strømmen ut av anlegget sitt ved å bruke enten mikroinvertere eller DC-optimerere, i stedet for konvensjonelle invertere som er bedre for solparker i stor skala. De fleste solinstallatører vil tilby en eller begge disse alternativene, da det unngår tap under delvis skygge. Du kan også bruke Google Sketchup for å se hvor mye trær påvirker hjemmet ditt.»

– Joshua M. Pearce er John M. Thompson Chair i informasjonsteknologi og innovasjon. Han har stillinger ved Ivey Business School og Institutt for elektro- og datateknikk ved Western University. Han leder forskningsgruppen Free Appropriate Sustainability Technology.

Dette sitatet er oversatt til norsk av GreenMatch. Det originale sitatet på engelsk finner du på vår side om Solar Panels på GreenMatch.co.uk.

Fordeler og ulemper med solpaneler

solceller er et populært valg for huseiere i Norge, og tilbyr en rekke fordeler, som for eksempel lavere strømregning, økt eiendomsverdi og en ren og fornybar energikilde. Imidlertid er det også noen ulemper å vurdere, som for eksempel den høye forhåndskostnaden og det faktum at solpaneler ikke er like effektive i vintermånedene.

Til tross for ulempene er solceller en god investering for de fleste nordmenn, og tilbyr en rekke langsiktige fordeler.

Fordeler med solpaneler

 1. Genererer elektrisitet fra en fornybar kilde hele året: Solceller konverterer sollys til elektrisitet, som er en fornybar energikilde. Dette betyr at solceller kan gi deg elektrisitet hele året, uavhengig av værforholdene.
 1. Mindre avhengig av strømpriser: Solceller kan hjelpe deg med å redusere avhengigheten av strøm fra nettet, noe som kan spare deg penger på strømregningene, spesielt hvis strømprisene er høye.
 1. Besparelser på strømregninger: Solceller kan hjelpe deg med å spare penger på strømregningene dine ved å redusere mengden strøm du kjøper fra nettet. Hvor mye du kan spare vil avhenge av størrelsen på solcelleanlegget ditt, ditt energiforbruk og kostnaden for strøm i ditt område.
 1. Økt eiendomsverdi: Studier har vist at boliger med solpaneler selges for mer penger enn boliger uten solceller. Dette er fordi solceller kan spare huseiere penger på strømregningene sine og ha en høyere energimerking, noe som gjør boligene deres mer attraktive for kjøpere.
 1. Lang levetid: Solceller har en lang levetid, typisk rundt 25-30 år. Dette betyr at du kan nyte fordelene med solenergi i mange år etter at du har tjent inn investeringen din.
 1. Lite vedlikehold: Solceller er svært vedlikeholdsfrie. Når de er installert, trenger du bare å rengjøre dem av og til for å fjerne smuss og rusk.

Ulemper med solpaneler

 1. Lav elproduksjon om vinteren: Solceller produserer mindre elektrisitet om vinteren fordi det er mindre sollys tilgjengelig. I gjennomsnitt mottar Norge 6 til 8 timer med sollys per dag. Imidlertid er dette svært avhengig av hvor du bor.
 1. Væravhengig: Alle værforhold, som skyer og skygge, som hindrer sollyset i å nå solpanelet kan redusere elproduksjonen.
 1. Høye investeringskostnader: Forhåndskostnadene for et solcelleanlegg kan være høye, spesielt for større systemer. Imidlertid rapporterer solpaneleiere at de har en gjennomsnittlig tilbakebetalingstid på 10 år.
 1. Plasskrav: Solceller krever plass på taket eller på bakken. Hvis du har et lite tak, kan det hende at du ikke kan installere nok solceller til å dekke behovene dine.

Ting å tenke på før du kjøper solpaneler

Før du kjøper og installerer et solcelleanlegg, er det noen viktige ting du bør vite. Hvis du har noen bekymringer angående disse tingene, bør du konsultere en lokal leverandør av solceller som kan hjelpe deg med din spesifikke situasjon.

✓ Solenergi kan ikke dekke store energiforbruk i hjemmet (ennå). Imidlertid kan solenergi fortsatt redusere strømregningene dine betydelig, selv om den ikke kan dekke hele energiforbruket ditt.

✓ Det anbefales å få en profesjonell leverandør av solceller til å installere solcellene dine. Dette er fordi installasjonsprosessen kan være kompleks og farlig. En profesjonell leverandør av solceller vil ha de nødvendige ferdighetene og erfaringen til å installere solcellene dine på en trygg og riktig måte.

✓ Hvis du vil kunne lagre solenergi for bruk om natten eller under strømbrudd, må du installere et batterilagringssystem. Batterilagringssystemer kan være dyre, men kostnaden er synkende.

✓ Norge tilbyr økonomiske incentiver, inkludert skattefradrag og tilskudd, for å oppmuntre folk til å installere solceller. Disse insentivene kan bidra til å dekke forhåndskostnadene ved et solcelleanlegg.
✓ Taket ditt må være egnet for solceller. Hvis taket ditt ikke vender i riktig retning eller ikke har nok plass til solceller, kan du fortsatt installere solceller på et bakkestativ. Profesjonelle leverandører av solceller kan vurdere eiendommen din og anbefale den beste løsningen for dine behov.

Finn og sammenlign solcelleleverandører i nærheten av deg

Hvis du vurderer å investere i solceller til hjemmet ditt, bør du innhente og sammenligne tilbud fra flere leverandører. Dette vil sikre at du finner riktig pris og at dine behov blir dekket på best mulig måte. I tillegg kan du også få et inntrykk av hvilken leverandør som gir den beste servicen i forhold til garantier.

Før du får besøk av leverandører, kan du fortløpende skrive ned alle spørsmålene dine slik at du får svar på alt.

Med Greenmatch.no blir du satt i kontakt med opptil 4 forskjellige norske godkjente leverandører, som hver vil gi deg et skreddersydd tilbud for ditt prosjekt. De vet alle at du mottar flere tilbud, så du kan forvente at tilbudene er konkurransedyktige og tilpasset dine behov.

På Greenmatch.no kan du raskt og enkelt innhente tilbud fra flere leverandører og sammenligne priser før du kjøper. Det er raskt, enkelt, gratis og uforpliktende.

Få tilbud nå

Det tar mindre enn ett minutt!

Ofte stilte spørsmål

Det er så enkelt
1
Få Tilbud
Fyll ut skjemaet med dine krav og behov for produktet.
2
Match
Vi samsvarer din forespørsel med relevante leverandører.
3
Motta tilbud
Du vil motta opptil 4 tilpassede tilbud, akkurat etter dine behov.
Bli samarbeidspartner